AĞ TEMELLERİ ALT AĞLAR PART 2 ALT AĞ MASKE OLUŞTURMA

 

alt ağlar

AND İşlemiyle Hesaplama ;

  Alt ağlara bölme işlemine geçmeden önce mantıksal VE (AND) işlemini anlamamız gerekmektedir. Mantıksal VE işlemi, var olan tüm girişlerin (durumların) gerçekleşmesi durumunda sonucun mantıksal 1, diğer durumlarda mantıksal 0 olmasıdır. Örneğin bir lambanın yanabilmesi için elektrik ve sigorta ilişkisinden yola çıkacak olursak elektriğin olmadığı ya da sigortanın kapalı olduğu tüm durumlarda lamba yanmayacak ancak elektriğin var olduğu ve sigortanın açık olduğu durumda lamba yanacaktır. Burada 1 varlık 0 ise yokluk anlamındadır. 

Mantıksal VE işlemi

 Kısaca özetleyecek olursak girişlerden herhangi birinin “0” olması durumunda sonuç “0”, her ikisinin de “1” olması durumunda sonuç “1” olmaktadır. 

 Alt Ağ Maske Adresi Oluşturma;

  Belirli bir IP adresine sahip olan bir cihazın hangi ağda olduğunu belirlemek için sadece IP adresi yeterli değildir. IP adresi ile birlikte Subnet Mask (Alt Ağ Maskesi)’ın verilmesi gerekmektedir. Bu iki adres birlikte mantıksal “VE” işlemine tabi tutularak cihazın hangi ağa ait olduğu belirlenir. IP adresleri herhangi bir alt ağa bölünmemiş ise varsayılan Alt Ağ Maskesi kullanır. 

IP adres sınıflarına göre varsayılan alt ağ maskeleri


 Varsayılan alt ağ maskesine dikkatli baktığımızda ağ adresinin bulunduğu oktetlerdeki bitlerin “1” cihaz adresinin bulunduğu oktetlerdeki bitlerin “0” olduğunu göreceğiz. Mantıksal VE işlemini hatırlarsak girişlerden herhangi birinin “0” olması, sonucu “0” yapmaktaydı. Herhangi bir alt ağa bölünmemiş sistemlerde tüm cihazların IP adreslerine mantıksal VE işlemi uygulanması sonucu hep aynı sayı olan ağ numarasının çıkması sağlanmaktadır. Bir örnekle açıklayalım: 

Ağ adresi hesaplaması

 Dikkat edilirse, iki farklı cihaza ait IP adresleri ile alt ağ maskeleri mantıksal VE işlemine tabi tutulduğunda (Alt alta yazıldığında birbirlerine denk gelen bitler AND ‘leme işlemine tabi tutulacak) aynı ağ adresi elde edilmektedir. Aynı ağ adresine sahip olmaları bu iki cihazın birbirleriyle doğrudan haberleşebilecekleri anlamına gelmektedir. Bu örnekte C sınıfı IP adresi alt ağlara bölünmemiştir.

C sınıfı bir IP adresinin alt ağlara bölünmesi

 Yukarıdaki durumda ise C sınıfı IP adresi, farklı host (PC) sayılarına sahip alt ağlara bölünmüş ve buna göre de Subnet Mask(Alt Ağ Maskesi ) yazılmıştır. Mantıksal VE işleminin sonucuna bakıldığında, iki cihazın ağ adresinin farklı olduğu görülecektir. Artık bu cihazlar aynı ağda olmadıkları için birbirleriyle doğrudan haberleşemez. Haberleşmeleri için mutlaka bir yönlendirici(router) cihaza ihtiyaç duyulmaktadır. NOT: Alt ağlara bölme işlemlerinde ikilik (Binary - Dual) sayı sistemini kullanmak hesaplama işlemlerini daha rahat anlamanıza olanak tanıyacaktır.