GPS OLMADAN İZLEMENİN FARKLI YOLU PinMe !!!


takip programları


 Princeton Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı tarafın-dan geliştirilen PinMe uygulaması genel kullanıma açık tüm bilgileri ve kompakt sensörleri kullanarak konum tespiti yapıyor. Üstelik konum tespitinde kullandığı bu sensörler için izninize de ihtiyaç duymuyor. Örnek olarak GoogleMaps’in bu verilere ulaşması için telefonunuzda GPS’nin açık olması ve sizin erişim iznini vermiş olmanız gerekirken, PinMe jiroskop ve ivmeölçer sensörlerinden aldığı saat dilimi ve IP gibi vb. dataları işleyerek sizin lokasyonunuzu tespit edebiliyor. Hatta hangi vasıta ile hangi istikametlere gittiğinizi OpenStreetMap (OSM) üzerinden ortaya çıkarabiliyor. 

 Pekala bu sensörlerin ne olduğuna bir bakalım;

    İvmeölçer

    İvmeölçer kütleye uygulanan ivmeyi ölçen cihazlardır ve için-deki test kütlesine referans eksenindeki, kütleden kaynaklı uygulanan kuvvetlere bakar. Akıllı telefonlarda hızlanmayı hesaplar ve GPS’e daha verimli bilgi gönderilmesine yardımcı olur. Ayrıca siz hareket halinde iken net fotoğraflar çekebilesiniz diye kameranız ivmeölçer sensöründen yardım almaktadır. 

PinMe ivmeölçerden aldığı veriler ile nasıl hareket ettiğinizi anlamaya çalışır. Örneğin yavaş bir şekilde hareket ederseniz yürüdüğünüze, hızlı bir şekilde hareket ederseniz araba veya motorsiklet kullandığınıza kanaat getiriyor.

    Barometre

Adından da anlayacağımız gibi barometre atmosfer basıncını ölçmeye yarar. Mobil teknolojide daha çok GPS’e yardımcı ol-mak maksadıyla kullanılmaktadır.

PinMe’nin barometreden aldıkları veriler ile de kullanıcının hangi araçla hareket ettiğini anlamaya çalışır. Alınan verilerde basıncın yüksek ve düşük olmasından hareketle tren veya uçak ile yolculuk edildiği çıkarımı yapılır.

    Jiroskop

Türkçe adı ile “Düzdöner” olan jiroskop sensörü, yön ölçümü ve ekran ayarlamasında kullanılıyor. Jiroskop akıllı tele-fonumuzu yan yatırdığınızda, ekranın yan yatmasını sağlayan ve sağ sol hareketli ile oyun oynamamızı sağlayan sensördür. Arabanız ile A konumundan çıkıp B konumuna gideceksiniz. PinMe ivmeölçer sensöründen aldığı datalar ile (düzensiz pozitif hızlanmalar, ani frenler vs.) sizin motorsiklet ya da ara-ba ile gittiğinizi saptayabilir. 90 derecelik bir dönüş yaptığınız takdirde jiroskop sensöründeki değişme verilerini de işle-yen PinMe iki konum arasında araba ile gittiğinize karar verebiliyor.


Tabi PinMe daha fazla ; IP adresi, ağ durmu, saat dilimi, hava durumu gibi özelliklerden de yararlanaıyor.