AŞIRI TUZMU ? STRESİN TA KENDİSİ




Yemek tuzu (sofra tuzu), genellikle yemeklerde kullanılan bir mineral olan sodyum klorürden (NaCl) oluşur. Hem insan sağlığı hem de yemeklerin lezzetlendirilmesi açısından önemlidir. Vücudun sıvı dengesini korumak, sinir ve kas fonksiyonlarını düzenlemek gibi hayati devamlılığı vardır. 

ANCAK !!!

Fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda, tuz oranı yüksek besinler tüketmenin vücuttaki stres hormonu seviyesini %75 oranında artırdığını tespit etti. Yetişkinler için günde 6 gramdan  az tuz önerilirken, günümüzde günlük tuz tüketimi bunun yaklaşık bir buçuk katı. Fazla  tuz tüketmenin kan basıncı, kalp krizi, inme gibi hastalıklara etki ettiği biliniyorken, psikoloji üzerindeki etkilerine dair daha az araştırma bulunuyordu. Cardiovascular Research dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, tuzun psikoloji üzerinde de rol oynadığı ortaya konulmuş oldu. Araştırmacıların bir sonraki hedefi ise, tuz ile anksiyete ve asabiyet gibi diğer psikolojik davranışlar arasında ilişki olup olmadığını bulmak.


#Aşırıtuztüketimi, #stres, #tuzvesağlık, #yüksektansiyon, #tuzzararları, #sodyumvestres, #tuztüketimivestres, #tuzveruhsağlığı, #sağlıklıtuztüketimi,#tuzunolumsuzetkileri, #tuzstresi, #stresyönetimi, #beslenmevestres, #tuzmiktarı , #sodyumkontrolü, #kalpsağlığı