EVREN ÇÖKÜYORMU? EVREN TEORİLERİ

 


Büyük Patlama bize evrenin ilk zamanlarında ne olduğu sorusunu yanıtlama imkânı veriyor. Henüz yanıtı bilinmeyen soru ise, bundan sonra evreni gelecekte neyin beklediği. Bu gizemi çözebilmek için, önce evrenin toplam kütlesini bilmemiz gerekli. Ancak henüz bu sayı hesaplanabilmiş değil. En son gözlemler, bu konuda bazı bilinmeyenlerin üzerindeki perdenin kalkmasını sağladı. Evrenin boyutunun, genişlemesini engelleyemeyecek kadar küçük olduğu düşünülüyor. Eğer durum böyle olursa evrenin şu anki genişlemesi, evrenin ölüp tamamen karanlığa karışmasından önceki son adım.

TEORİLER

DÜZ EVREN

Evrenin genişlemesinin giderek  yavaşlaması ancak hiçbir zaman durmaması için, kritik bir kütle değeri bulunuyor. Sonsuza kadar sürecek olan bu genişleme bir taraftan da sürekli yeni galaksi ve yıldızların yaratılmasına neden oluyor. Evren düz ise, bir patlama sonucu ortaya çıktığını ve dışarı doğru sürekli genişlemekte olduğunu düşünebiliriz.




HAWKING EVRENİ 

Evren doğduğunda, zaman boyutu olmaksızın dört uzamsal boyuttan oluşuyordu. Zaman olmadan değişim olmayacağı için Hawking’e göre bu boyutlardan biri kendiliğinden küçük bir ölçekte zaman boyutuna dönüştü ve evren genişlemeye başladı.


HAWKİNG TEORİ

KAPALI EVREN

Eğer evrenin kütlesi, kritik kütleden daha fazla ise, bu durumda genişleme, kütle çekiminin onu durduracağı noktaya kadar sürecek. Bu noktadan sonra evren küçülecek ve sonunda ilk oluştuğu sonsuz derecede küçük, yoğun ve sıcak noktaya dönüşecek. Bu senaryoya, Büyük Çöküş (Big Crunch) adı veriliyor. Kütle çekiminin evrendeki maddelerin üzerindeki çekim kuvveti, genişlemeyi durduracak ve süreci tersine çevirecek.




KENDİ KENDİNİ ÜRETEN EVRENLER

Evrenin doğası hakkında daha az kabul gören bir teori, evrenlerin kendilerini oluşturduğu fikrini öne sürüyor. Durum buysa, evrenler bir ağacın dalları gibi sürekli olarak yaratılıyorlar ve birbirilerine süper kütleli kara deliklerle bağlı olabilirler.



AÇIK EVREN

Evrenin geleceği hakkında en çok kabul gören teori, evrenin kritik kütleden daha az kütle içerdiğini söylüyor. Yapılan son ölçümler, şu anda evrenin ölümünden bir önceki safhanın yaşandığına dair işaretler olduğunu gösteriyor. Sonunda evren tamamen karanlık bir boşluk olacak.




BEBEK EVRENLER

Bu teoriye göre, evrenler sürekli başka evrenler doğuruyor. Ancak bu durumda bir evrenin ortaya çıkması için bir önceki evrenin ölmesi veya kaybolması gerekli. Çöken her evren, arkasında bir süper kütleli kara delik bırakıyor ve bu süper küt-leli kara delikten, yeni bir evren doğuyor. Bu süreç kendini sonsuza kadar tekrarlayabilir, bu yüzden evrenlerin toplam sayısını belirlemek imkansızdır.



Bazı teorisyenler, bir kara deliğe girerek, anti-kütle çekimi etkileri sayesinde diğer evrenlere seyahat etmenin mümkün olabileceğine inanıyor.KARA DELİK TEMSİLİ