GÖKTAŞI DÜNYAYA ÇARPARSA NE OLUR? FELAKET SENARYOSU. DÜNYAYI TEHDİT EDEN ASTEROİTLER........

    


(YAZININ EN ALT KISMINDAKİ NASANIN LİNKİNDEN DÜNYAYI TEHDİT EDEN ASTEROİTLERİ TAKİP EDEBİLİRSİNİZ)


     Bir asteroit dünyaya çarparsa ne olur? Burada 40 metre sınırı çok önemli, yakın tarihte 2000 kilometrekarelik uzak Sibirya ormanını dümdüz eden 1908 Tunguska asteroidinin boyutu bu. Bir diğerine de bakacak olursak 2013 yılında, 18 metre genişliğindeki 10000 tonluk bir asteroit , 67000 km hızla dünya atmosferine girdi ve Rusya'nın Çelyabinsk şehrinin 23,3km üzerinde patladı. Şans eseri kimse ölmez iken, şok dalgasının yarattığı cam kırıkları başta olmak üzere 1000'den fazla insanın yaralanmasına sebep oldu.

    Tunguska asteroidi gibi biraz daha büyük boyutlu asteroitlerin dünyayı 300 yılda bir tehdit edeceği düşünülse de Çelyabinsk'teki gibi küçük asteroitlerin düşme olasılığı daha sık.

   Daha çok geriye giderek dinozorlara çarpan asteroit 10 km genişliğe sahip olduğu düşünülüyor ve bir atom bombasının 1 milyar katı  enerji ortaya çıkardı.

HERHANGİ BİR ASTEROİDİN GENEL  ETKİLERİNE BAKACAK OLURSAK,

Etkilerin etki ettiği alanlar asterodin büyüklüğüne göre değişecektir ancak 100 metre olduğunu varsayarsak

    ISI; Ateş topu haline gelen bir asteroidin çarpma noktasından kaçabilecek kadar şanlı olanlar yaklaşık 2.9 km kısımda kalanlar termal radyasyon nedeni ile yavaş yavaş kavrulacaktır.

    TERMAL RADYASYON; yayılmaya devam edecek ve 20 km devasa bir yarı çapa yayılacak uzakta kalanlar içinde yanık vakaları çoğalacaktır.

    KRATER; Asteroitten kaynaklanan kraterin , tabi bir yerleşim yerine çarptığını düşünürsek muhtemelen kratere düşenler hayata kalamayacak ve çıkan enkaz çevredekilere büyük zarar verecektir.

    ÇARPMA; şok dalgaları  3,44 km içindeki binaları büyük zarar verecektir. Kısaca tabir edecek olursak bir mahalleyi yıkacaktır.

    SİSMİK ETKİLER; çok sayıda sismik faaliyet olan bölgeyi hatta daha az sismik olan bir bölgeye düşmüş olsada depremleri tetikleyebilir. Siz daha ne olduğunu anlamadan çarpışmadan saniyeler sonra bile deprem olması mümkündür.

    HAVA PATLAMASI; Asteroit sebebi ile oluşan şok dalgaları ile birlikte rüzgar dalgaları binaları yıkıp insanları etrafa savurma gücüne sahip olduğu için bir asteroit çarpasının en ölümcül etkisi bu hava patlaması diyebiliriz.

    TSUNAMİ; asteroit suya çarparsa tsunami oluşturma etkisi çok yüksektir. eğer yerleşim yerine yakın bir bölgede denize düşerse tam bir felaket oluşabilir.

40 ve 100 metre arası insan hayatına büyük tehlike getirebileceği gibi bu büyüklükteki asteroitlerden sığınaklar yardımıyla etkilerinden korunmada dahada mümkün umallım ki başımıza böyle birşey geldiğinde hazırlıklı olabilelim asteroit atmosfere girmeden yok edebilecek veya yörüngesini değiştirebilecek teknolojiye sahip olalım 

DÜNYAMIZA ÇARPMA TEHLİKESİ OLAN ASTEROİTLERİ ŞAĞIDAKİ LİNKTEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

 SENTRY: https://cneos.jpl.nasa.gov/sentry/