Bu düzenlemeler, araştırma ve geliştirme çalışmalarının çok yüksek maliyetlere ulaştığı Formula 1'de tüm takımların varlığını sürdürebilmesine, sportif rekabetin korunmasına ve güvenli bir yarış ortamı oluşmasına imkân verir. Ancak bu kuralların etkisi yarışın çok ötesine uzanır. Teknolojik yenilikleri teşvik eder ve mühendisliğin sınırlarını zorlar.
Formula 1'in düzenleyici kurumu olan Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), kuralları oluşturulmasından ve denetlenmesinden sorumludur. Bu düzenlemeler üç kritik alanı kapsar:
‣ Teknik Düzenlemeler: Aerodinamik bileşenlerinin şeklinden güç ünitelerine kadar araçları nasıl tasarlanıp üretileceğini tanımlar.
‣ Sportif Düzenlemeler: Sıralama ve yarış formatları, pit stoplar (lastiklerin değiştirildiği ve ayarlamaların yapıldı birkaç saniyelik bakım molası ), puan sistemi ve cezalar dâhil yarışların nasıl yürütüleceğini belirler.
‣ Finansal Düzenlemeler: Takım bütçelerini kontrol eder.
Formula 1 özünde 3 hedefi dengelemeyi amaçlar:
‣Güvenlik: Yüksek hız üzerine kurulu bir sporda sürücüleri, takım çalışanlarını ve izleyicileri korumak.
‣ Adalet: Daha yüksek bütçelere sahip takımların yarışları domine etmesini engelleyerek eşit şartlarda bir rekabeti teşvik etme.
‣ İnovasyon: Yenilikçi ve özgün mühendislik çözümleri geliştirilmesine imkân verirken maliyetlerin kontrolsüz bir artmasını ve yarış sonuçlarını öngörülebilir hâle getirebilecek teknolojilerin geliştirilmesini önlemek.
2021'de Formula 1'de ilk defa yeni takım bütçelerini sezon başına 145 milyon dolar ile sınırlayan maliyet tavan uygulaması tanıtıldı. Böylece finansal kaynakların büyüklüğü farklı olan takımlar arasında rekabet dengeli hâle geldi.
10 takım ve farklı teknik karakteristiklere sahip 24 pistte gerçekleştirilen küresel bir organizasyondur. Her takım yaklaşık 1.000 kişilik bir kadroyla faaliyetlerini gerçekleştirir. Bu devasa operasyonun yıllık maliyeti, maliyet tavanına rağmen her takım için 250-400 milyon dolar arasında değişir. Mercedes, Ferrari ve Red Bull gibi köklü takımlar, sahip oldukları teknolojik altyapı ve Ar-Ge kapasiteleriyle şampiyonluk mücadelesinde çoğunlukla ön sıralarda yer alırken Alpine, McLaren ve Aston Martin gibi şampiyona sıralamasında genellikle orta sıralarda yer alan takımlar liderliği zorlamaya çalışır. Williams, Haas ve Sauber gibi daha mütevazı bütçeli takımlar ise stratejik hamleleriyle beklenmedik puanlar kazanmayı hedefler. Formula 1 pistleri, teknik yapılarıyla adeta tasarım harikası mimari yapılar olarak değerlendirilebilir. Monako'nun dar ve kıvrımlı sokakları, Belçika'daki Spa- Francorchamps Pisti'nin değişken hava koşulları ve pistin sektörleri yani bölümleri arasındaki rakım farklıkları, Büyük Britanya'daki Silverstone Pisti'nin yüksek hızlı virajları ve Japonya'daki Suzuka Pistinin "8" şeklindeki tasarımı, her yarışı benzersiz bir mücadeleye dönüştürür. En yeni pistlerden olan Suudi Arabistan'da bulunan Cidde Sokak Pisti, 252 km/s hız ortalamasıyla dünyanı en hızlı sokak pisti unvanını elinde bulundururken İtalya'da bulunan tarihi Monza Pisti ise araçların saatte 370 km hiza ulaştığı düzlükleriyle en yüksek hız rekorlarına ev sahipliği yapar.
Formula 1`de her yarış Grand Prix şeklinde ifade edilir ve Formula 1 yarışı hafta sonu olarak isimlendirilen ve cuma günü başlayıp pazar günü tamamlanan etkinlik programı boyunca gerçekleştirilir. Cuma günü gerçekleştirilen iki serbest antrenman seansında takımlar, araçlarının pist şartlarına uyumunu test eder ve ayarlamalar yapar. Antrenman sırasında takımlar istediği lastikleri kullanmaları ve ayarları yapmaları serbesttir.
Cumartesi günü son serbest antrenman ve ardından araçların pazar günkü yarışa hangi sıradan başlayacaklarını belirleyen sıralama turları gerçekleştirilir. Sıralama turları Q1, Q2 ve Q3 olarak adlandırılan 3 aşamada gerçekleştirilir. Sürücüler pisti tamamlama sürelerine göre sıraları belirlenir. Q1'de en yavaş 5 sürücü, Q2'de ise kalan sürücüler arasında en yavaş beş sürücü elenir. Q3`'te yaptıkları en hızlı pist derecelerine göre kalan on sürücünün yarışa hangi pozisyonda başlayacağı belli olur. Yarış günü ise pilotlar, toplamda yaklaşık 300 km mesafe kat edilecek veya en fazla 2 saat sürecek bir mücadeleye çıkar. Bazı pistlerde sprint yarış denilen 20 turluk mini bir yarış da yapılır. Takım ve sürücü puanlamalarını etkileyen bu mini yarışlar sayesinde yarış hafta sonunun biraz daha heyecanlı geçmesi hedeflenir.
Yarış sürecinde ekipler, araçtan elde edilen verilerin değerlendirilmek üzere yarış mühendislerine aktarıldığı sistem olan telemetre verilerine göre anlık stratejik kararlar verir. Hava durumu, lastik aşınması, yakıt tüketimi vb. faktörler göz önünde bulundurularak pit stop stratejileri belirlenir.
Teknoloji açısından bir Formula 1 aracı gerçek zamanlı olarak 1.500 farklı parametre hakkında saniyede 500 megabaytı aşan veri üretir. bu veriler pistteki takım garajına ve binlerce km uzaklıktaki ana takım merkezine anlık olarak iletilir. Veriler uzman ekipler, mühendisler, strateji uzmanları tarafından analiz edilir
Modern Formula 1 takımlar, yapay zekâ ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak rakiplerinin stratejilerini tahmin etmeye çalışır ve yarış simülasyonları üzerinden en uygun pit stop zamanlamasını hesaplar. Bu açıdan Formula 1, sadece bir yarış değil, aynı zamanda ileri düzey bir veri bilimi laboratuvarı olarak da değerlendirilebilir.