UYUKLAMAK UYKUSUZLUĞA İLAÇ OLABİLİRMİ ?

 


Pek çok kişinin biraz kestirmek istemesinin nedeni, uykudan kalkıp harika bir senfoni yazabilmek değil. Çoğunlukla sadece yorgunuz. Kestirmek gerçekten de gece geç saatlerde, uykusuzluktan ya da diş çıkaran bebeklerden dolayı kaybedilen uykuyu telafi etmenizi sağlayabilir mi? The Siesta kitabının yazarı nörobilimci Dr. Brice Faraut kesinlikle böyle olduğuna inanıyor ve "Siestanın gücü, gece uykusunun bazı etkilerini hızlı bir şekilde üretme kapasitesinde yatıyor" diyor.


Önemli olan şu: Uyku uykudur. Öğle yemeğinden sonra iki saat daha uyuyarak bunu telafi ediyorsanız, geceleri sadece beş saat uyumuş olmanızın bir zararı yok. Sonuçta uykuya yeterli zaman ayırmış oluyorsunuz. Tam bir uyku döngüsü yaklaşık 90 dakika sürüyor. Bu süre zarfında vücudunuz uykunun her aşamasından geçiyor ve beraberinde gelen tüm etkileri hissediyor.

Nöroloji profesörü Guy Leschziner, "Eğer 2. evre uykudan uyanırsanız, muhtemelen kendinizi daha uyanık ve daha az yorgun hissedersiniz; ancak fizyolojik düzeyde gerçekten onarıcı olan, daha derin uyku döngüleri" diyor. The Nocturnal Brain kitabının yazan Leschziner, "Derin uykunun yani yavaş dalga uykusunun, işlev restorasyonu, kan basıncı ve diğer çeşitli şeyler üzerinde önemli bir etkisi olduğunu düşünüyoruz" diyor. "Derin uykuda, beyindeki glimfatik sistem adı verilen kanallar açılıyor ve uyanıklık saatlerinde biriken metabolitlerin veya kimyasalların beyinden uzaklaştırılması hızlanıyor."

Önemli bir şey daha var: Gün içinde çok uzun süre ya da çok geç saatlerde şekerleme yapmayın, çünkü bu muhtemelen gece uykunuzu etkiler. Bu uykular vücudunuzun uyku için içsel ihtiyacı veya baskısı olan homeostatik dürtünüzü tatmin edebilir fakat öğleden sonra geç saatlerde uzun bir şekerleme yaparsanız, büyük olasılıkla geceleri uyumakta zorlanırsınız.