YÖNLENDİRME PROTOKOLERİ

 

IGP nedir, ağda RIP nedir, OSPF nedir, EGP nedir, BGP nedir

IGP(Interior Gateway Protocol – İç Ağ Geçiti ProtokoLü ): IGP, özel ve bağımsız ağlar içindeki yönlendiricilerde kullanılan bir iç protokoldür. Bağımsız özel ağlarda temel ölçüt hız ve başarımın (performansın) yüksek olmasıdır. Ağ içerisinde olabilecek herhangi bir kesintiye karşı, en uygun yol hızlıca belirlenmelidir. IP ağ uygulamalarından iyi bilinen RIP ve OSPF, bu protokole dayanır.

 

RIP (Routing information Protocol - Yönlendirici Bilgi Protokolü ): RIP uzaklık vektör algoritmasına dayanır ve IGP'nin bir uygulamasıdır. İlk olarak XEROX Network System protokol kümesi içinde kullanılmış olup daha sonra IP ağ uygulamalarında kendisine geniŞ bir alan bulmuştur. UNIX iĢletim sistemiyle beraber gelen yönlendirilmiş özelliği bir RIP uygulamasıdır. Bu protokolde, en uygun yol atlama sayısına dayanılarak hesaplanır, her varış adresi için en iyi yol bilgisi tabloda tutulur. Uygulamada RIP için atlama sayısının en fazla 15 olacağı kabul edilmiştir. Bu değerden daha  uzak yerler ulaşılmaz durum olarak değerlendirilir.

 

yönlendirme protokolleri

OSPF(Open Shorthest Path First -İlk Açık Yöne Öncelik ): OSPF geniş IP ağlarda kullanılan ve bağlantı durum algoritmasına dayanan bir protokoldür. Bu protokol hiyerarşik yapı içinde çalışır ve benzer hiyerarşik düzeyde olan yönlendiriciler arasında tablo güncellenmesi için kullanılır. Genel olarak IP ağlarda omurgayı oluşturan yönlendiriciler üzerinde programlanır. OSPF genişçe ağlarda RIP'e göre daha iyi sonuç vermektedir. Dolayısıyla onun yerine de facto standard hâline gelmeye başlamıştır.

 

EGP (Exterior Gateway Protocol -Dış Ağ Geçiti Protokolü ):  EGP bağımsız ağ içindeki yönlendiricilerde değil de bu tür ağları birbirine bağlayan yönlendiricilerde kullanılan bir protokol sınıfıdır. Bu algoritmada temel gereksinim IGP'de olduğu gibi işlerinm hızlı gerçekleşmesi olmayıp güvenliğin daha sıkı tutulmasıdır.

 

BGP (Border Gateway Protocol – Sınır Geçit Protokolü ):  Bağımsız ağlar arası yönlendirme bilgisi değiş tokuşu, EGP2‟nin eksiklerini gidermek için geliştirilmiştir. Yönlendirme tablosu güncellemesinde EGP2‟ye daha az bilgi transferi gerekir ve gerçeklemesi daha kolay bir protokoldür. Ancak sağlıklı çalışan bir yönlendirme protokolü olmasına karşın yavaş bir yönlendirme protokolüdür.



YÖNLENDİRME PROTOKOLLERİNDEN GENEL OLARAK BAHSEDECEK OLURSAK

Yönlendirme Protokolleri: Ağların İzleyicisi

Modern iletişim çağında, bilgiye hızlı erişim ve güvenilir iletişim ağlarının oluşturulması hayati önem taşımaktadır. Bu ağların temel bileşenlerinden biri de yönlendirme protokolleri olarak bilinir. Yönlendirme protokolleri, veri paketlerinin kaynak ve hedef arasında iletilmesini sağlayan bir tür rehberlik sistemidir.

Yönlendirme protokolleri, bir ağdaki düğümler arasındaki en uygun yolun belirlenmesine yardımcı olur. Bu protokoller, ağ üzerindeki trafik yoğunluğunu optimize etmek, iletişim maliyetlerini azaltmak ve iletim hızını artırmak için kullanılır. Genellikle büyük ağlar, birden fazla yönlendirme protokolü kullanarak kompleks iletişim ihtiyaçlarını karşılar.

İki ana yönlendirme protokolü türü bulunmaktadır: İç Yönlendirme Protokolleri (Interior Gateway Protocols - IGP) ve Dış Yönlendirme Protokolleri (Exterior Gateway Protocols - EGP). İç yönlendirme protokolleri, aynı örgüt veya ağ içindeki yönlendiriciler arasındaki iletişimi düzenlerken, dış yönlendirme protokolleri, farklı örgütler veya ağlar arasındaki iletişimi sağlar.

Yönlendirme protokolleri, ağ mimarisinin temel taşlarından biri olarak kabul edilir ve sürekli olarak geliştirilir. Bu protokoller, karmaşık ağ yapılarını yönetmek ve veri trafiğini akıcı bir şekilde yönlendirmek için sürekli olarak yenilikçi çözümler arar. Günümüzde, internet gibi devasa ağlar, çeşitli yönlendirme protokollerinin entegrasyonuyla çalışır ve milyarlarca cihaz arasında sürekli ve güvenilir iletişimi sağlar.

Yönlendirme protokolleri, iletişim çağının vazgeçilmez unsurlarından biri olarak, bilgi teknolojilerindeki ilerlemelerle paralel olarak sürekli evrim geçirmeye devam edecektir. Bu protokollerin geliştirilmesi ve optimize edilmesi, küresel iletişim ağlarının verimliliği ve güvenilirliği için kritik öneme sahiptir


DİĞER MAKALELEREDE GÖZ ATIN

Google maps üzerinden veri çekmek incele

Yapay zeka Prompt mühendisliği adımları 1 incele